Istoric

Inceputul jocului de volei la Ocna Mures

 

Jocul de volei a inceput sa fie practicat in mod organizat in Ocna Mures odata cu deschidera Uzinelor Solvay; pe locul unde sunt acum lacurile formate in urma inundarii minelor de sare, cu preponderenta  in perioada interbelica, mai exact intre anii 1920-1937, existau mai multe terenuri de sport unde muncitorii uzinei jucau volei, tenis si fotbal.

Dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial, s-a continuat practicarea jocului de volei, dintre jucatorii reprezentativi ii amintim pe Ioan Suciu si Cornel Danila .

Intre anii 1970-1975, dl. Profesor Alexandru Sanislav (Baronul) formeaza la Liceul Teoretic din Ocna Mures prima echipa de volei, generatie care-I cuprinea pe:  Sorin Campean, Horea Mosneag, Eugen Sanislav, Anton Popa, Mircea Paltineanu, Eugen si Lucian Smerecinschi.

Dupa plecarea domnului Sanislav la Oradea, pentru doi ani, intre 1976-1978, domnul profesor  Dan Ceclan s-a ocupat de echipa de volei a liceului. Au jucat in acea perioada: Zoltan Adorjan, Sorin Rizea, Vasile Grozav, Idi Muresan, Dorel  Franc, Vasile Vultur, Sorin Cristea si Tiberiu Sanislav. In paralel, odata cu revenirea acasa a domnului profesor Dragut Augustin, a inceput a prins contur ideea voleiului de performanta in Ocna Mures. Totul a inceput cu echipa  de volei, formata la Scoala Profesionala in anii 1969-1970 care s-a clasat pe locul II in zona, iar pe plan local invingatori la baieti impotriva echipei de volei de la Liceul Teoretic;  din prima echipa amintim cateva nume ( Costescu, Stefanut, Aboiomit, Moldovan). In anul 1973, au venit in scoala primele clase de liceu, iar la dorinta elevilor si  profitind de o conjunctura favorabila , s-au format doua loturi (fete si baieti) care au fost angrenate in diferite competitii la nivel scolar. Dupa o pregatire asiduua, pemo perioada de 3 ani s-a reusit castigarea  campionatului organizat de Ministerul Industriei Chimice atit la fete cit si la baieti , dupa meciuri desfasurate impotriva unor echipe din orase cu traditie in practicarea jocului de volei . Sextetul de baza din acea echipa , alcatuita din  Tiberiu Sanislav, Zoltan Adorjan, Vasile Grozav, Cristian Strauff, Vasile Vultur, si Iosif Strauff a dovedit ca la Ocna Mures se poate cladi performanta si tot atunci,  a inceput sa se vorbeasca la nivel national,  de un nou centru voleibalistic in Ardeal, Ocna Mures .Din acea echipa cinci(5) jucatori au ajuns in Divizia A si trei (3) in loturile nationale.

In aceasi an,1978, cu o noua generatie de jucatori, s-a reusit promovarea , in premiera, in Divizia Nationala a Juniorilor si Scolarilor – seria Ardeal .

 

Au urmat apoi inca 25 de ani in care Ocna Mures a ramas o pepiniera pentru voleiul masculin romanesc, aproape in fiecare an Echipa Nationala de Juniori avand in componenta sa cel putin un jucator provenit din orasul de pe malulrile Muresului. Voleibalistii formati aici au evoluatla formatii cu renume din Divizia A si B de Volei si au obtinut rezultate notabile pe plan national (titluri nationale si Cupe ale Romaniei) si internationalcu echipa nationala (Campionate Universitare si Campionate Balcanice) si echipele de club (Cupe Europene) .

Ii amintim aici pe cei mai reprezentativi jucatori: Tiberiu Sanislav, Vasile Grozav, Cristian Strauff, Iosif Strauff, Vasile Vultur, Zoltan Adorjan, Mircea Gatea, Matei Kast, Augustin Ciubancan, Dorin Popa, Sorin Gatea, Ioan Vancea, Sorin Terbea, Carol Bartha, Valentin Sanislav, Adrian Dragomir, Ernest Bocsardi, Valentin Vancea, Leonard David, Gigi Onac, Adrian Radu, Stelian Grozav, Lucian Victoratos, Cristian Nicut, Alexandru Man, Ioan Baciu si Nicusor Nicoara.

In buna parte din acesti ani, domnul Profesor Dragut Augustin a fost si Selectionerul Echipe iNationale de Tineret.

In paralel cu echipa de juniori, conducere Uzinei de Produse Sodice a incercat in anul 1984,formarea unei echipe de Divizia B, dar din pacate echipa a ratat turneul de calificare din acel an.

Dupa anul 1990 au fost mai multi profesori care au incercat sa duca traditia mai departe in voleiul ocnamuresan, dar din pacate rezultatele nu s-au ridicat la nivelul predecesorilor lor. Ii amintim pe Alexandru Man, Ciprian Rusu si Lucian Victoratos. De altfel, lultimul a fost cel care a tinut in viata voleiul ocnamuresan in decursul ultimilor 15 ani , dl profesor Lucian Victoratos a reusit cu nenumarate sacrificii sa pastreze orasul Ocna Mures,pe harta voleibalistica a tarii noastre, chiar daca rezultatele nu au fost unele notabile.

La sfarsitul anilor ’90 s-a format o echipa de divizia B in Ocna Mures – RADRA Ocna Mures, echipa fiind sponsorizata de dl Cornel Dragomir si antrenata de Dl Profesor Dragut si care avea in component fosti jucatori ocnamureseni. Din pacate dupa doar cateva meciuri disputate in turul campionatului, echipa a fost nevoita sa se retraga, motivul principal fiind lipsa fondurilor necesare pentru sustinerea acestei activitati.

In anul 2008, s-a format echipa de veterani a orasului – Old Boys Ocna Mures, formata din fosti jucatori de volei , o parte din ei intorsi acasa la Ocna Mures si altii care vin cu mare drag din orasele in care locuiesc acum, la fiecare meci.In decursul celor 5 ani de existenta, echipa a reusit mai multe rezultate notabile in competitiile organizate la nivel national, si international.

Din 2009, Stelian Grozav , Oana Stincel si Nicusor Nicoara au inceput sa lucreze din nou la nivelul juniorilor (fete si baieti), lor alaturandu-se mai nou si Dl. Porfesor Augustin Dragut , astfel practic s-a creat un nou punct 0 in voleiul din Ocna Muresan, in care 5 oameni (Stelian Grozav , Oana Stincel , Nicusor Nicoara, Lucian Victoratos si Augustin Dragut) spera sa redea din nou, Ocna Muresului denumirea de pepiniera a voleiului romanesc.

 

Ocna Mures, 26.04.2013

Share
 

Partener

Ocna Mures Online

Stiri, evenimente, istoricul orasului, imagini noi sau vechi cu orasul, site-ul este "oglinda" orasului.

www.ocnamuresonline.ro