Augustin Iosif Dragut

Fiecare drum incepe cu primul pas dar,  din pacate, au trecut mai bine de 5 ani pana cand am reusit sa pun lucrurile pe fagasul normal. Ar fi fost firesc ca primul articol al acestui website sa fie un interviu cu cel care a deschis, practic, drumul marii performante in volei la Ocna Mures – domnul profesor Augustin DRAGUŢ ,cel care a ramas pentru toate generatiile de sportivi pe care i-a antrenat, (chiar daca intre timp a fost director si primar) simplu – DOM’ PROFESOR. Interviul s-a concretizat destul de greu deoarece in momentul in care am deschis acest website, domnia sa era inca primarul orasului Ocna Mures iar timpul era mereu insuficient si de altfel nu voiam ca acest interviu sa fie influentat de presiunea si valul de evenimente cu care se confrunta zilnic Dom’ Profesor. Dupa ce totul s-a linistit, am reusit sa-l convingem (nu a fost greu deloc) ca locul domniei sale este inapoi in sala de sport, locul unde a dat intodeauna totul , locul in care a fost un adevarat model pentru generatiile trecute de sportivi si unde consider ca inca mai are un cuvant greu de spus si poate sa mai ajute inca la formarea unor noi generatii de voleibalisti ocnamureseni. Nu vreau sa mai adaug foarte multe si de aceea il las pe DOM’ PROFESOR sa se destainuie intr-un scurt interviu.

Cu respect si deosebita consideratie,

Marius Stincel

Numele si prenumele:    Augustin Iosif DRAGUŢ

 

1. Data naşterii: 02.06.1943

2. Locul naşterii: Razboieni
3. Domiciliul actual: Ocna Mures

4. Starea civilă: casatorit
5. Ocupatia actuala: antrenor Old Boys Ocna Mures

6. Absolvent: Institutul de Educatie Fizica si Sport Cluj Napoca
8. Hobby: lectura

9. Mâncarea preferată: produse lactate
10. Cartea preferată: Cel mai iubit dintre pamanteni
11. Film preferat: Pasarea spin
12. Alte sporturi preferate: fotbal
13. Sportivul preferat: Gabriela Szabo

- Care a fost prima tangenta cu voleiul la CSS Cluj in clasa a IX a, paralel cu fotbalul, datorita calitatilor fizice si motrice am ajuns in timp foarte scurt, circa 6 luni, ridicatorul echipei formata la acel timp din: Doru Rednic, Corbu, Mateescu, s.a., dar dupa un an am fost nevoit sa renunt, deoarece la fotbal primeam indemnizatie de efort.

- Va rog sa ne povestiti despre primul meci de volei jucat cu prima echipa formata de Dvs in Ocna Mures - Dupa intoarcerea acasa la Ocna Mures, echipa formata la Scoala Profesionala in anii 1969-1970, s-a clasat pe locul II la concursul pe  zona, iar pe plan local invingatori la baieti impotriva echipei de volei de la liceul teoretic; din prima echipa imi amintesc cateva nume( Costescu, Stefanut, Aboiomit, Moldovan). In anul 1973, au venit in scoala primele clase de liceu, iar la dorinta elevilor si din cauza unor situatii conflictuale la echipa de fotbal “Soda” Ocna Mures, am hotarat, impreuna cu elevii, sa formam doua loturi (fete si baieti), pentru aceasta frumoasa disciplina – volei. Dupa o pregatire asiduua, am reusit sa castigam, campionatul organizat de Ministerul Industriei Chimice (dupa 3 ani) atit la fete cit si la baieti; iar in 1978 sa promovam in Divizia Nationala a Juniorilor si Scolarilor – seria Ardeal ( Maramures, Banat si Transilvania)

- Cel mai frumos moment si cel mai greu moment din cariera Dvs de antrenor de volei1978 – victoria din finala de la Bucuresti a liceelor cu profil chimic, in fata echipei din Piatra Neamt cu scorul de 3-0 avind in sextetul de baza pe : Tiberiu Sanislav, Zoltan Adorjan, Vasile Grozav, Cristian Strauff, Vasile (Laci) Vultur, si Iosif (Tutu) Staruff. Aceasta echipa a dovedit ca la Ocna Mures se poate cladi performanta si tot de atunci, a inceput sa se vorbeasca la nivel national, de un nou centru in Ardeal, iar cinci(5) jucatori au ajuns in Divizia A si trei (3) in loturile nationale.

- Cel mai greu moment – ca antrenor, obtinerea medaliei de bronz la Balcaniada din Bulgaria, unde echipa de junior a Romaniei a remontat impotriva echipei similaea a Turciei, dupa 0-2 la seturi, cistigind in final meciul cu 3-2

- Jucatorii sau jucatorul pe care a fost dificil sa-i() antrenati la varsta adolescentei, unde intalnim sportivi si tineri in formare si in cautare de modele de viata, cuprinsi de furtuna hormonala, este nevoie de rabdare, tact pedagogic, analize concrete si discutii, in care dascalul trebuie sa fie parinte, frate, prieten, medic iar elevul si profesorul sa aiba scopuri comune si idealuri care pot si trebuie realizate. Lotul si echipa trebuie sa formeze o familie unita si la bine si la rau.

- Va rog sa formati o echipa (cel mai bun 6) dintre toti jucatorii pe care i-ati antrenat in Ocna Mures se pot alcatui 4-5 echipe divizionare A cu jucatorii formati si crescuti la  Ocna Mures, dar nu pot si nu vreau sa nedreptatesc pe nimeni, asa ca las acest lucru la aprecierea cunoscatorilor si specialistilor in volei. Pot sa mentionez insa ca fiecare generatie a avut vedetele si personalitatiile ei.

- Trei lucruri pe care le-ati lua pe o insula pustie – o busola, o minge (volei sau fotbal), caiete cu foi nescrise pentru a fi completate cu memoriile mele si enciclopedii

- Tara in care ati dori sa locuiti – tara in care doresc sa locuiesc, tara de care nu am putut sa ma despart se numeste ROMANIA!

- Care a fost cel mai mare regret din cariera de antrenorregrete in viata poti sa ai multe ca antrenor – un regret ar fi ca la toate ofertele frumoase care au fost am spus NU, si am ramas in Ocna Mures. Dar avem toti un destin care, independent de noi, are un drum firesc de impacare cu noi insine si cu cei apropiati.

- Credeti in Dumnezeu – Daca cred in Dumnezeu…? Cred cu toata fiinta mea, cu toata dragostea si ca nimic nu se realizeaza fara ajutorul LUI. Un lucru este clar, ce primesti de la EL, nu-ti poate lua nimeni inapoi; Credinta trebuie dovedite prin fapte .

- Ce ati face cu un million de euro - o echipa mareata de volei, unde sportivii sa beneficieze de o baza materiala corespunzatoare (sala, recuperare, odihna, vitaminizare, salarii) si in primul rand de un profesionist in pregatire. Deci totul, de la A la Z, plecind  de la o selectie la nivel national pentru un centru de pregatire, fete si baieti pe o perioada de 4 ani in asa fel incit sa formam sportivi adevarati (fizic si moral)

- Cateva sfaturi pentru cei care practica sau vor sa practice sportul de performanta

a. Selectie este foarte importanta pentru cei care conduc procesul

b. Renuntarea la micile placeri ale vietii pentru marile realizari

c. Pregatirea continua si bine realizata

d. Rabdare si discernamant in afirmare

e. Sa nu neglijeze invatatura, iar in viata de zi cu zi sa reprezinte un model de comportament.

- Un gand pentru dascali – In viata unui educator, invatator sau profesor, fiecare zi, fiecare ora inseamna o provocare, un examen continuu, un proces de analiza si sinteza si un proiect anual, trimestrial si zilnic, pentru autodepasire, dar important e ce am lasat in bagajul instructiv si educativ al fiecarui elev, cum l-am pregatit pentru viata si care este parerea lor la maturitate despre noi ca profesori. Totalitatea procesului de invatamant dintr-o scoala este determinata de responsabilitatea fiecarei persoane incepand de la omul de la intretinere si pana la director si invers. O preocupare permanenta a mea cand am fost director a fost sa asigur in scoliile din zona, personal calificat si bine instruit. Este demn de remarcat ca in formarea profesionala in primul rand trebuie sa multumim profesorilor de exceptie din vremea studentiei, dar adevarata profesie nu o da numai diploma; dupa obtinerea ei, profesorul trebuie sa se informeze continuu, sa fie la curent cu tot ce apare nou in specialitatea lui si sa se adapteze necontenit la conditiile scolii si la posibilitatile elevilor. Proiectele didactice sunt necesare pentru ridicarea prestigiului sau profesional in fata, elevilor, colegiilor si a parintilor.

- Epilog - Rezultatele frumoase obtinute in toti cei 44 de ani de educatie si instruire s-au bazat pe dragoste continua fata de elevi, pregatire asidua, evaluare zilnica, saptamanala sau lunara si dorinta de autodepasire. Consultarile cu colegii, dezbaterile cu elevii au rezolvat in mare masura cunoasterea profilului moral-volitiv al elevilor. Ajungand la un bilant de final, dupa o cariera de de 49 de ani , avand diverse functii de profesor ( 44 de ani la aceeasi scoala), 8 ani antrenor la lotul national de volei junior si tineret, 8 ani director al liceului si 4 ani ca primar al orasului Ocna Mures, in urma rezultatelor obtinute, pot afirma cu mandrie ca am lasat ceva in urma mea.

 

Share
 

Partener

Ocna Mures Online

Stiri, evenimente, istoricul orasului, imagini noi sau vechi cu orasul, site-ul este "oglinda" orasului.

www.ocnamuresonline.ro